Notícies

Què és i com funciona la teràpia EMDR?

Centre G.A.P.
01-02-2019 00:00
Què és i com funciona la teràpia EMDR?

La tècnica EMDR és un mètode psicoterapèutic que va ser desenvolupat al voltant de 1987 per la Dra. Francine Shapiro als Estats Units. EMDR són les sigles en anglès que s'utilitzen per abreujar Eye Movement Desensibilization and Reprocessing, el que en castellà es podria traduir com: Desensibilització i Reprocessament pels Moviments Oculars. Aquesta tècnica està reconeguda per organitzacions internacionals com l'Associació Americana de Psiquiatria (APA) i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com una de les tècniques més efectives per tractar algunes condicions de salut mental com el Trastorn d'Estrès Posttraumàtic, el Trastorn d’Estrès Agut i per gestionar experiències traumàtiques en general (víctimes de delictes, desastres naturals, accidents, fòbies, abús físic/sexual/psicològic, dols, víctimes de conflictes armats ...), tant en adults com en població infantil i juvenil.

Aquest enfocament s'utilitza també per disminuir símptomes d'angoixa que es troben relacionats amb esdeveniments o situacions específiques, per exemple, per a tractar l'angoixa de parlar en públic, disminuir símptomes d'ansietat social, millorar el rendiment laboral, escolar i/o esportiu, disminuir l'anomenat "pànic escènic" per millorar l'acompliment d'activitats artístiques, etc.

Els procediments d'EMDR poden ser aplicats en conjunt amb altres tècniques desenvolupades des d'altres enfocaments psicoterapèutics, l'EMDR és una eina addicional que pot oferir beneficis importants per a la reducció de la simptomatologia o el malestar psíquic de les persones que acudeixen a psicoteràpia.

En què consisteix la tècnica EMDR?

El primer pas per iniciar una intervenció amb aquesta tècnica és definir el succés o situació conflictiva que serà el focus del tractament. En conjunt amb el terapeuta, els pacients narren i identifiquen els detalls més significatius de l'experiència traumàtica a tractar o de la situació associada a l'origen de l'angoixa. Els terapeutes EMDR poden utilitzar diferents tipus d'estímuls per aconseguir que tots dos hemisferis cerebrals s'activin (estimulació bilateral). Aquests estímuls poden ser:

→ Visuals: el terapeuta pot utilitzar la seva pròpia mà, una pantalla/tablet, objectes com bolígrafs per generar moviments oculars.

→ Auditius: el pacient escolta sons de manera alternada en ambdues orelles.

→ Kinestèsica: el terapeuta colpeja suaument les espatlles o les mans del pacient de forma alternada.

S'ha provat en diferents investigacions que aquests estímuls específics promouen un funcionament conjunt de tots dos hemisferis cerebrals, la qual cosa ajuda a que les memòries traumàtiques puguin ser re-processades pel pacient perquè no generin emocions negatives com enuig o tristesa. Després de la implementació d'EMDR aquests records continuen sent accessibles a la consciència dels pacients, però deixen de produir malestar i la conducta problemàtica associada a aquestes vivències disminueix gradualment al llarg de la intervenció psicoterapèutica.

Les tècniques EMDR no han de ser confoses amb la hipnosi. Tots dos enfocaments requereixen que els pacients centrin la seva atenció en estímuls específics, però, a diferència de la hipnosi, l'efecte terapèutic de l'EMDR es troba en l'activitat cerebral que es genera a través dels estímuls sensorials bilaterals.

Com funciona la tècnica EMDR?

La creadora d'aquest mètode va partir de la premissa que el cos humà i específicament el cervell, per si mateixos posseeixen un potencial innat d'auto-curació. Seguint en aquesta línia, es considera que el cervell té un sistema de processament que és capaç de gestionar la informació que arriba a nosaltres durant les nostres experiències quotidianes. El mateix passa amb vivències desagradables o amb informació que ens produeix malestar, teòricament el cervell és capaç de processar aquests esdeveniments en forma d'aprenentatges que podem utilitzar després per prevenir situacions similars en el futur. No obstant això, aquest sistema es pot desequilibrar quan ha de processar una experiència traumàtica i llavors la informació relacionada a aquesta vivència no pot gestionar-se de forma adaptativa i es genera una mena de cercle viciós en què el cervell reviu contínuament les emocions negatives d'aquesta experiència, deteriorant el funcionament de la persona i limitant el seu desenvolupament personal.

Els estímuls sensorials que s'utilitzen en el mètode EMDR ajuden a que aquest sistema de processament d'experiències es reactivi i es pugui transformar la informació que genera malestar a informació adaptativa que les persones puguin utilitzar per al seu benefici. Amb el mètode EMDR les emocions negatives associades a l'experiència traumàtica són desplaçades, s'aconsegueix tenir una comprensió diferent i una re-significació dels conflictes per donar pas al processament d'emocions positives i l'enfortiment de recursos personals.

Al G.A.P. pots trobar terapèutes certificats en l'aplicació de tècniques EMDR, recorda que pots demanar informació sense compromís al nostre centre o trucant als nostres telèfons de contacte per conèixer més detalls sobre aquesta tècnica.

Imatge: https://unsplash.com/photos/iwBfqKwaJQI

Compartir

Demana la teva cita

Posem a la vostra disposició assessorament psicològic puntual per via telefònica, presencial o online. Pots omplir el següent formulari, el qual és totalment confidencial i serà dirigit a un professional del nostre equip.

En compliment del deure informar als interessats de les circumstàncies i condicions del tractament de les seves dades i dels drets que li assisteixen, posem a la seva disposició la següent informació.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

RESPONSABLE DEL TRACTAMENT

Responsable: María Isabel Roldan Andrade - CIF: 38090658J Dir. Postal: C/ Vila I Vila Nº 31-33 Bajos, 08004 Barcelona

FINALITAT

Gestionar la seva consulta/petició i donar una resposta a la mateixa.

LEGITIMACIÓ

El seu consentiment

DESTINATARIS

Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en els quals existeixi una obligació legal o comunicació necessària per donar contestació a la seva consulta.

DRETS

Pot exercir els seus Drets a accedir, rectificar, oposar-se, limitar, portar i suprimir les dades davant el responsable del tractament; a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).

INFORMACIÓ ADDICIONAL

Pot consultar la informació addicional sobre el tractament de les seves dades personals aquí.

C/ Vila i Vilà, 31-33, 08004 - Barcelona      Ubicació i horaris