Notícies

Educar en positiu

Lorena Alías Galeote
17-06-2019 00:00
Educar en positiu

Em dic Júlia i tinc tres anys. M’agrada jugar amb els cotxes del meu germà i llegir contes amb els meus pares abans d’anar a dormir. M’enfado si em treuen les meves joguines preferides i quan això passa em costa entendre el que sento. M’angoixo i necessito que m’ajudin amb molt d’amor a gestionar-me i tranquil·litzar-me.”

Què sents al llegir les paraules de la Júlia? Et resulten familiars?

Sovint oblidem el que era ser nens/es, com ens sentíem i la gran dificultat que teníem alhora de gestionar-nos i créixer en un món creat per i pels adults. Els nens i nenes es senten perduts, amb infinitat de coses noves amb les que lidiar en el seu dia a dia i amb l’únic recolzament i exemple dels seus pares o cuidadors.

Avui m’agradaria parlar de com ajudar als més petits a reconèixer i gestionar els sentiments agafant com a base la Disciplina Positiva. A continuació trobaràs 5 eines bàsiques que et seran d’ajuda, adaptant-les a l’edat i desenvolupament de cada nen o nena.

1. Dibuixa-la: Convida el nen/a a dibuixar en un paper la imatge del que està sentint. Permet que ho faci amb total llibertat i deixa-li el temps que necessiti. Una vegada acabat pots parlar amb ell/ella i preguntar-li si aquest dibuix té color, fa algun so... Demana-li que t’indiqui si aquesta imatge està en alguna part del seu cos, etc...

2. Parla: Quan vegis que el nen/a està més tranquil resulta de molta ajuda posar paraules al que està sentint. En el cas que siguin molt petits i els hi falti vocabulari, els hi pots preguntar “T’han ferit i per això em vols fer mal a mi?” “ Et sents enfadat?”... D’aquesta manera l’infant només ha de respondre sí o no i, poc a poc, va comprenent el que li passa i posant-li nom.

3. Cares: Creeu junts una taula de cares que representin els sentiments i utilitza-la preguntant-li: “Alguna d’aquestes cares reflecteix com et sents?” Si la identifica posa-li nom (ràbia, por, tristesa…) i parla-li sobre la mateixa. Pots dir-li que tu també la sents ajudant-lo a entendre que es normal el que li passa i fent que es senti comprès i respectat.  

4. Respiració: Pots ensenyar-li alguna tècnica de respiració lenta i concentrada. Aquest exercici resulta molt útil ja que pot ser utilitzat en qualsevol moment i lloc on senti que es desborda.  La podeu practicar junts contant lentament fins a 4 cada vegada que inspireu i expireu.

5. Alternatives per quan estan enfadats (Ràbia): Podeu crear junts una roda d’opcions per quan es senti envaït/da per la ràbia, així podrà escollir aquella alternativa que l’ajudi a expressar l’emoció de la manera més constructiva i saludable. Per exemple: aixafar plastilina, explicar i/o dibuixar sentiments, anar a un lloc de la casa que li resulti agradable i respirar, abraçar al seu nino preferit, demanar una abraçada als pares, etc.

Abans d’acabar, és imprescindible saber que per acostar-nos als més petits de forma respectuosa i conscient cal fer-ho tenint present  les següents recomanacions:

  • • Pensar que no ho fan per molestar-te
  • • Empatitzar amb el que estan sentint
  • • Parlar des de la seva mateixa alçada, on els teus ulls entrin en contacte amb els seus
  • • Mantenir-te tranquil/a i parlar-los  amb amor i acceptació.
  • • Respectar-los, respectar-te i respectar la situació (és possible que en algun moment sigui necessari acompanyar al nen/a i apartar-se del lloc on esteu per seguir atenent-lo de forma respectuosa)

Cal destacar que la ràbia no es l’única emoció que han d’aprendre a gestionar. Per tant, practicant l’escolta activa, empatitzant amb el que està vivint i aplicant algunes d’aquestes eines podràs ajudar-los en la gestió dels gelos, la por, la tristesa i tots els sentiments que aniran apareixent a mesura que es va fent gran.

Si sents que necessites assessorament par afrontar els diversos reptes del dia a dia amb els teus fills/es o vols iniciar un procés terapèutic, no dubtis en contactar amb nosaltres. A G.A.P. trobaràs professionals compromesos, conscients i humans. En el següent vídeo la Psicòloga Lorena Alies Galeote ens explica algunes tècniques inicials de Disciplina Positiva Familiar.

 

 

Compartir

Demana la teva cita

Posem a la vostra disposició assessorament psicològic puntual per via telefònica, presencial o online. Pots omplir el següent formulari, el qual és totalment confidencial i serà dirigit a un professional del nostre equip.

En compliment del deure informar als interessats de les circumstàncies i condicions del tractament de les seves dades i dels drets que li assisteixen, posem a la seva disposició la següent informació.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

RESPONSABLE DEL TRACTAMENT

Responsable: María Isabel Roldan Andrade - CIF: 38090658J Dir. Postal: C/ Vila I Vila Nº 31-33 Bajos, 08004 Barcelona

FINALITAT

Gestionar la seva consulta/petició i donar una resposta a la mateixa.

LEGITIMACIÓ

El seu consentiment

DESTINATARIS

Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en els quals existeixi una obligació legal o comunicació necessària per donar contestació a la seva consulta.

DRETS

Pot exercir els seus Drets a accedir, rectificar, oposar-se, limitar, portar i suprimir les dades davant el responsable del tractament; a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).

INFORMACIÓ ADDICIONAL

Pot consultar la informació addicional sobre el tractament de les seves dades personals aquí.

C/ Vila i Vilà, 31-33, 08004 - Barcelona      Ubicació i horaris