Notícies

Què és l’alfabetització?

Judit Berdún Bosch
19-12-2017 15:46
Què és l’alfabetització?

És l’acció i l’efecte d’ensenyar a llegir i escriure a persones adultes i d’instruir-les per tenir els coneixements i competències bàsiques de lectura i escriptura que tots necessitem per viure en societat. A més, es considera una porta a noves possibilitats d’ocupació i igualtat social.

“Paulo Freire”: «tota lectura d'una paraula va precedida per una lectura del món» 

Tipologia d’alfabetisme

•Analfabet funcional: Sap llegir i escriure però, o bé l’aprenentatge ha estat incomplert, o bé la persona ha oblidat tot el que ha après. 

•Analfabet pur: no ha estudiat mai les llengües catalana ni espanyola.

Què és l’alumnat nouvingut?

L’alumnat d’incorporació tardana o alumnat nouvingut són aquells nens que comencen l’escola a Catalunya més tard dels sis anys, usualment provinents de la immigració i amb desconeixement dels idiomes principals de les classes (català i castellà). Són infants que van a l’aula d’acollida fins que el nivell de la llengua és suficient com per assistir a l’aula ordinària. Se’ls ha de proporcionar a l’alumnat nouvingut una atenció adequada a les necessitats i als progressos relacionals i lingüístics perquè no dificulti el seu procés d’aprenentatge.

Què treballem en ambdós components?

• Atenció emocional (motivació, frustració, inquietuds, estrès, entre d’altres ) 

• Aprenentatge intensiu de les llengües (espanyola i catalana) per aprendre a llegir, escriure i comunicar-se amb els altres.

Com se’ls ajuda?

A través d’exercicis (de pronunciació, expressió i comprensió) el professional ajuda el nen i/o adult la seva habilitat per parlar, expressar-se a nivell oral i escriure i tenir coneixement del vocabulari espanyol i/o català. 

Quins són els objectius de treballar l’alfabetització i amb nens/es nouvinguts/des?

• Reduir el nivell d’alfabetització.

• Fomentar el disseny i l’aplicació de metodologies d’alfabetització.

• Fomentar la formació en competències bàsiques per sobreviure en societat.

• Donar coneixements i aprenentatges a les persones nouvingudes.

• Afavorir la socialització entre les persones que formem part del món.

• Afavorir la comunicació amb els altres.

• Resoldre dubtes en la forma escrita i oral de les llengües.

• Aprendre a llegir i escriure de forma fluïda. 

• Donar més oportunitat  en el món laboral.

Alfabetització al G.A.P.

Dins del nostre centre, amb un equip de professionals, donem una atenció especialitzada a cada nen o adult que necessiti la nostra ajuda. Per això, qualsevol persona que tingui la necessitat de ser atesa per alfabetització intervindrem de forma adequada per poder millorar el seu procés d’aprenentatge. 

Saber llegir i escriure avui dia, és la base de tot. Per tant, tenim en compte la importància que té per totes les persones que formem part del món de la necessitat de saber aquestes dues funcions. Siguin quines siguin  les nostres funcions quotidianes fem servir sempre una de les dues, ja sigui per saludar, escriure una carta, saber què diuen a les notícies de la televisió, llegir un llibre, entre d’altres.

En definitiva, el nostre primer objectiu, és observar a les persones que vénen per veure les característiques i necessitats que tenen. Un cop tenim una primera visualització cal intervenir amb activitats, exercicis segons les dificultats d’aprenentatge que mostrin i anar desenvolupant una metodologia que sigui correcta al seu desenvolupament cognitiu, fins arribar a un procés continuat de l’aprenentatge.
 

Compartir

Demana la teva cita

Posem a la vostra disposició assessorament psicològic puntual per via telefònica, presencial o online. Pots omplir el següent formulari, el qual és totalment confidencial i serà dirigit a un professional del nostre equip.

En compliment del deure informar als interessats de les circumstàncies i condicions del tractament de les seves dades i dels drets que li assisteixen, posem a la seva disposició la següent informació.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

RESPONSABLE DEL TRACTAMENT

Responsable: María Isabel Roldan Andrade - CIF: 38090658J Dir. Postal: C/ Vila I Vila Nº 31-33 Bajos, 08004 Barcelona

FINALITAT

Gestionar la seva consulta/petició i donar una resposta a la mateixa.

LEGITIMACIÓ

El seu consentiment

DESTINATARIS

Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en els quals existeixi una obligació legal o comunicació necessària per donar contestació a la seva consulta.

DRETS

Pot exercir els seus Drets a accedir, rectificar, oposar-se, limitar, portar i suprimir les dades davant el responsable del tractament; a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).

INFORMACIÓ ADDICIONAL

Pot consultar la informació addicional sobre el tractament de les seves dades personals aquí.

C/ Vila i Vilà, 31-33, 08004 - Barcelona      Ubicació i horaris