Notícies

La síndrome postvacances. Consells per a evitar-ho

Laura Porlán
06-07-2023 00:00
La síndrome postvacances. Consells per a evitar-ho

Després d'uns dies de vacances en els quals hem gaudit de la família, els amics, el relax o la platja, és molt freqüent que algunes persones se sentin tristes o irritables i arribin a experimentar falta de concentració o d'apetit, entre altres, amb la volta a la rutina i la incorporació al treball.

A aquest fenomen se'n diu síndrome postvacances i pot succeir-li a qualsevol persona de qualsevol edat en el moment en què s'acaben les vacances i ha de tornar als seus quefers habituals.Després d'haver gaudit d'unes bones vacances, reprendre les tasques diàries es converteix en un exercici per al qual fa falta molta força de voluntat.

Avui en el blog us donarem uns consells per a evitar la famosa síndrome postvacances i tenir una volta a la rutina més suportable.

Els símptomes ocasionats per la síndrome postvacances solen remetre als 10-12 dies després de la seva aparició, però és millor prevenir-los i per a ells hem preparat 5 trucs que t'ajudessin a la volta al treball.

1. Dividir les vacances

Les persones que tenen un període vacacional més llarg són més propenses a sofrir síndrome postvacances, per això és recomanable dividir les vacances al llarg de l'estiu per a poder fer la volta al treball menys abrupta.

2. Programar el retorn al treball amb antelació.


No és aconsellable reincorporar-se al treball just el díaantes de tornar de les vacances. Per això és important tenir uns dies abans per a posar ordre a casa, desfer les maletes, organitzar la volta a la rutina… D'aquesta manera, la persona tindrà uns dies d'adaptació i de conscienciació mental.

3. Evitar el consum d'alcohol i cafeïna.

L'alcohol és un depressor del sistema nerviós que pot augmentar els símptomes de la síndrome postvacances i la cafeïna un estimulant que pot fer que la sensació de nerviosisme i/o ansietat augmenti, per això és important no consumir-los en la mesura que sigui possible. A més, també serà important portar una dieta sana i equilibrada, deixant els excessos i les golafres pròpies de les vacances d'un costat.

4. Respectar les hores de somni.

Al llarg de les vacances en normal alterar les hores de somni, ja sigui augmentant-les o disminuint-les. És important que uns dies abans de la volta al treball regularitzem el somni i comencem a dormir 8 hores. Una desregularització prolongada del somni pot causar efectes negatius en la salut i pot afectar en el rendiment del nostre lloc de treball.

5. Allunyar els pensaments negatius.

És normal que amb la volta a la rutina la nostra ment tendeixi a pensar coses com “que bé he estat”, “tant de bo fos aquí ara”, “tinc molta feina endarrerida”…. En aquests moments d'aclaparament o melancolia és bo prendre's un petit descans d'uns minuts per a pensar i veure el treball des d'una altra perspectiva i no des de la mirada que el treball és una càrrega.
És important que encara que hàgim tornat al treball, tinguem temps per a realitzar els nostres entreteniments i activitats d'oci. A més, la meditació o el mindfulness poden ser grans aliats per a sortir d'aquesta mena de pensament.

Compartir

Demana la teva cita

Posem a la vostra disposició assessorament psicològic puntual per via telefònica, presencial o online. Pots omplir el següent formulari, el qual és totalment confidencial i serà dirigit a un professional del nostre equip.

En compliment del deure informar als interessats de les circumstàncies i condicions del tractament de les seves dades i dels drets que li assisteixen, posem a la seva disposició la següent informació.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

RESPONSABLE DEL TRACTAMENT

Responsable: María Isabel Roldan Andrade - CIF: 38090658J Dir. Postal: C/ Vila I Vila Nº 31-33 Bajos, 08004 Barcelona

FINALITAT

Gestionar la seva consulta/petició i donar una resposta a la mateixa.

LEGITIMACIÓ

El seu consentiment

DESTINATARIS

Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en els quals existeixi una obligació legal o comunicació necessària per donar contestació a la seva consulta.

DRETS

Pot exercir els seus Drets a accedir, rectificar, oposar-se, limitar, portar i suprimir les dades davant el responsable del tractament; a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).

INFORMACIÓ ADDICIONAL

Pot consultar la informació addicional sobre el tractament de les seves dades personals aquí.

C/ Vila i Vilà, 31-33, 08004 - Barcelona      Ubicació i horaris