Notícies

7 aspectes imprescindibles que necessiten les persones altament sensibles (PAS) a la seva vida

Lorena Alías
14-08-2020 00:00
7 aspectes imprescindibles que necessiten les persones altament sensibles (PAS) a la seva vida

L’alta sensibilitat és un tret de personalitat que afecta a un 15-20 % de la població. El comparteixen tant homes com dones per igual i és hereditari.

Les persones altament sensibles acostumen a percebre el món de forma diferent a la resta. Són més sensibles als estímuls exteriors, mostren una alta empatia, gaudeixen de l’art, la música i la natura, a més de sobresaturar-se amb més facilitat que les NO PAS.

El món en el que tenen que desenvolupar-se acostuma a ser un repte per ells/elles, és per aquest motiu pel que necessiten conèixer i estimar la seva sensibilitat, així com, aprendre diverses eines que fomentin el seu benestar en el dia a dia.

Però, Quins són aquests aspectes essencials que contribueixen a la seva felicitat?

1. Trobar un espai de silenci: Tota persona necessita trobar l’equilibri entre les tasques i la tranquil·litat.  El que succeeix és que pels PAS és un aspecte essencial del qual no poden prescindir. És pràcticament com respirar, ja que  a través del silenci poden recomposar-se  de tots els estímuls percebuts durant el dia.  El temps en silenci els ajuda a relaxar-se, reconnectar amb ells mateixos i els hi proporciona el lloc on restaurar la seva pau interior.  

Sense aquest espai, les persones altament sensibles poden patir atacs de pànic, ansietat i/o depressió.

2. Evitar la multitasca: Els PAS acostumen a necessita més temps per realitzar les tasques del dia a dia,  això es degut a la forma en que processen tota la informació rebuda i a la seva elevada percepció dels estímuls. Per aquest motiu, es fonamental que aprenguin a prioritzar les tasques essencials i a deixar per més endavant tot allò que no sigui imprescindible. No poden gestionar bé l’estrès que suposa ocupar-se de moltes coses a l’hora. Són més feliços amb un ritme tranquil i una vida senzilla.

3. Temps per adaptar-se als canvis: Els canvis són una font d’estrès pel PAS, necessitant major temps per adaptar-se i assumir la nova situació. És fonamental que,  tant ells/es com les persones amb les  que comparteixen la seva vida, coneixen els seus ritmes i afavoreixin, així, el seu benestar.   

4. Contacte amb la natura, l’art o la música: Per a les persones altament sensibles es essencial poder cultivar la seva part creativa i prendre contacte amb la natura. Mitjançant l’art, la música, el ball… canalitzen les seves experiències, idees i el seu sentir.

El contacte amb la natura els hi proporciona l’equilibri, el silenci i el benestar que necessiten per recarregar la seva bateria emocional.

5. Dormir bé: Una bona higiene del son ajuda als PAS a desconnectar de tots los estímuls diürns i recobrar l’equilibri emocional. En realitat, tots necessitem dormir i descansar, però pels PAS és una necessitat bàsica que, si es veu alterada, pot causar-lis  un greu malestar.

6. Relacions profundes i sanes: Casi tots els PAS comenten haver-se   sentit en algun moment de la seva vida “bicho raro”. Necessiten trobar relacions profundes amb les que compartir les seves emociones, idees i projectes. Persones que comprenguin el seu  sentir, els ajudin i respectin quan tenen la necessita de protegir-se de la sobreestimació buscant moments en soledat, per exemple.

7. Permetre’s emocionar: Aprendre a estimar i respectar la seva sensibilitat és un dels primer passos cap a la llibertat pels PAS.  Permetre’s emocionar i expressar els seus sentiments sense por a ser jutjats, es essencial per a una persona altament sensible. Per aquest motiu, cal que rebin la validació i el recolzament d’aquells que formen part de la seva vida.

 

A més de tots aquests punts, per que una persona altament sensible pugui sentir-se acceptada i feliç cal que les persones que comparteixen la seva vida, com la parella, els amics o la família, també coneguin el tret. D’aquesta manera, podran desenvolupar-se i sentir-se feliços en el contacte amb l’altre i amb ells mateixos.

 

 

Compartir

Demana la teva cita

Posem a la vostra disposició assessorament psicològic puntual per via telefònica, presencial o online. Pots omplir el següent formulari, el qual és totalment confidencial i serà dirigit a un professional del nostre equip.

En compliment del deure informar als interessats de les circumstàncies i condicions del tractament de les seves dades i dels drets que li assisteixen, posem a la seva disposició la següent informació.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

RESPONSABLE DEL TRACTAMENT

Responsable: María Isabel Roldan Andrade - CIF: 38090658J Dir. Postal: C/ Vila I Vila Nº 31-33 Bajos, 08004 Barcelona

FINALITAT

Gestionar la seva consulta/petició i donar una resposta a la mateixa.

LEGITIMACIÓ

El seu consentiment

DESTINATARIS

Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en els quals existeixi una obligació legal o comunicació necessària per donar contestació a la seva consulta.

DRETS

Pot exercir els seus Drets a accedir, rectificar, oposar-se, limitar, portar i suprimir les dades davant el responsable del tractament; a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).

INFORMACIÓ ADDICIONAL

Pot consultar la informació addicional sobre el tractament de les seves dades personals aquí.

C/ Vila i Vilà, 31-33, 08004 - Barcelona      Ubicació i horaris