Notícies

Com promocionar la intel·ligència emocional en els/les nostres fills/es?

Leila Nomen Martín
31-08-2018 17:28
Com promocionar la intel·ligència emocional en els/les nostres fills/es?

Fa anys els estudis assenyalaven que la intel·ligència emocional, juntament amb la social, eren garantia d'èxit. Els pares i les mares, més que èxit per els/les nostres fills/es, pretenem que aquests/es puguin obtenir el màxim benestar possible. La intel·ligència emocional serà una eina que puguem ensenyar per aconseguir-ho.

Què entenem per intel·ligència emocional (IE)?

La IE va ser un concepte introduït per en Daniel Goleman l'any 1995 que englobaria els pensaments i les actuacions que es veuen afectats per les emocions. La IE està formada per:

a) Autoconsciència emocional: el coneixement que tenim de les nostres emocions.

b) Autoregulació emocional: la manera en què contenim o fem servir les nostres emocions.

c) Automotivació: enfocar cap a objectius i metes que ens interessen i fan sentir bé.

d) Reconeixement de les emocions dels altres: sentir empatia enfront de les emocions de les persones amb les que tractem.

i) Relacions interpersonals: la manera que tenim de relacionar-nos amb els altres.

Per què és necessària la IE en els/les nostres fills/es?

Els/les nens/es neixen amb un sistema emocional immadur, per exemple, fan rebequeries, de manera que el plor serveix de reclam, avisa que el/la nen/a no es troba bé i demana una reacció de la persona present. Dir-li a un nen petit que deixi de plorar és absurd, ja que no pot deixar de plorar i aquest plor té múltiples funcions. Els pares i les mares poden ajudar a aquest sistema immadur a madurar i, aquesta maduració té múltiples beneficis.

Tenir una bona intel·ligència emocional ajuda a sentir-se més segur/a amb un/a mateix/a, el que generarà autoestima en el/la nen/a. Genera capacitat de contenir-se i expressar les emocions de la millor manera possible que requereixi la situació. El/la nen/a aprèn a l'escola a demanar torn de paraula aixecant la mà, a casa també han de saber que les coses no es demanen a crits, que no s'interrompen les converses entre adults o, que tot no ha de ser ja. La il·lusió infantil, juntament amb la curiositat, ajuden en el desenvolupament de la intel·ligència general, la dirigida a resoldre problemes futurs. Reconèixer les emocions dels altres, ajuda a aproximar-se a ells/es i millorar les nostres relacions. En resum, la IE és necessària per augmentar el benestar dels nostres/es fills/es.

Com podem promoure la IE  als / a les  nostres fills/es?

La IE s'ha d'aprendre a la família ja que l'escola té moltes altres coses que ensenyar, encara que en aquesta es puguin complementar aquests coneixements. Els pares i les mares podem ajudar amb múltiples eines, algunes de les quals s'assenyalen a continuació:

• Ofereix un espai i temps d'expressió emocional. Per exemple, dona cinc minuts a una rebequeria o al fet que s'expressi un problema.

• Utilitza emoticones o emojis perquè el/la nen/a entengui què està experimentant en aquest moment. Existeixen també propostes de cartes sobre emocions que poden ajudar a què el puguin expressar.

• Si no es té consciència de com es sent, el dibuix lliure és una bona eina per poder expressar sense haver de parlar.

• Assenyala com s'ha d’expressar una determinada emoció. Quan una persona s'enfada, té el dret a expressar l'emoció (pintant si vol i, fins i tot donant cops a un coixí) però sense fer mal als altres.

• Busca activitats que compartir i que emocionin a tots dos, fills/es i pares i mares.

• Parla de les emocions que sents, ajudant a que pugui connectar amb emocions dels altres.

 

Al G.A.P. vam iniciar aquest any una nova edició del taller de l'IE per a nens/es de primària i de secundària per ajudar en aquesta tasca. Demana informació sense compromís a [email protected]

 

Compartir

Demana la teva cita

Posem a la vostra disposició assessorament psicològic puntual per via telefònica, presencial o online. Pots omplir el següent formulari, el qual és totalment confidencial i serà dirigit a un professional del nostre equip.

En compliment del deure informar als interessats de les circumstàncies i condicions del tractament de les seves dades i dels drets que li assisteixen, posem a la seva disposició la següent informació.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

RESPONSABLE DEL TRACTAMENT

Responsable: María Isabel Roldan Andrade - CIF: 38090658J Dir. Postal: C/ Vila I Vila Nº 31-33 Bajos, 08004 Barcelona

FINALITAT

Gestionar la seva consulta/petició i donar una resposta a la mateixa.

LEGITIMACIÓ

El seu consentiment

DESTINATARIS

Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en els quals existeixi una obligació legal o comunicació necessària per donar contestació a la seva consulta.

DRETS

Pot exercir els seus Drets a accedir, rectificar, oposar-se, limitar, portar i suprimir les dades davant el responsable del tractament; a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).

INFORMACIÓ ADDICIONAL

Pot consultar la informació addicional sobre el tractament de les seves dades personals aquí.

C/ Vila i Vilà, 31-33, 08004 - Barcelona      Ubicació i horaris