Notícies

Com evitar la Síndrome de l'Impostor?

Paula Mena
13-12-2023 00:00
Com evitar la Síndrome  de l'Impostor?

D'una banda, estàs treballant en el que t'agrada o realitzant estudis sobre allò que t'apassiona i a més se't dona genial. Però, d'altra banda, sents que tot es deu a cops de bona sort que poden desaparèixer en algun moment o penses que el teu entorn creu què ets un frau...

Pot ser que estiguis patint la "síndrome de l'impostor", és més comú del que sembla. Segons la doctora Valerie Young, set de cada deu persones ho han patit en algun moment de la seva vida.

Aquesta síndrome és un problema psicològic en el qual la persona és incapaç de reconèixer els seus propis assoliments i vàlua personal, encara que les evidències indiquin que és hàbil, present un alt rendiment i èxit. Per tant, la persona sent que enganya el seu entorn, generant una por permanent a ser descobert com un mentider.

Encara que s'aconsegueixi l'èxit i el reconeixement, la Síndrome de l'Impostor pot manifestar-se amb la creença de no merèixer els mateixos assoliments, associant-se a la sort. D'altra banda, els principals símptomes que apareixen són els següents:

  • Incredulitat en les mateixes capacitats.

  • Temor constant a ser descobert.

  • Expectatives de fracàs davant situacions habituals d'èxit.

  • Desmotivació associada a la falta de confiança personal.

  • Ansietat, depressió, tristesa i/o esperança.

  • Insatisfacció permanent.

  • Síndrome de burnout.

Cal remarcar que les causes d'aquesta síndrome poden ser derivades per una baixa autoestima, un historial acadèmic amb nombroses crítiques durant la infància o l'adolescència, falta de seguretat i confiança en un mateix, i finalment una certa inseguretat per experiències anteriorment viscudes.

 

És per això, que us portem 6 consells per a evitar la Síndrome de l'Impostor:

 

  1. Reconèixer els sentiments

El primer pas per a acabar amb la Síndrome de l'Impostor és saber identificar, analitzar i assumir el que s'està sentint. Cal ser conscient que aquestes sensacions són vàlides, però no conformen la realitat.

 

  1. Separar els sentiments dels fets.

Una de les característiques d'aquesta síndrome, és que et fa sentir que no mereixes els teus assoliments i que no ets tan competent com els altres creuen. Però aquestes inseguretats provenen de la nostra pròpia ment, a causa de la nostra falta de confiança. Aquest fet requereix un procés d'autoavaluació i centrar-se en el resultat real dels fets.

 

  1. Repassar les proves del teu treball

Per a adonar-se del veritable esforç, es comença per repassar els projectes i tasques que s'han dut a terme. Revisant el treball que has realitzat per a veure si els teus sentiments es basen en els fets. Si és així, hauràs identificat una cosa concreta en el que puguis treballar i millorar. Si no és així, usa aquests fets cada vegada que et sentis insegur.


 

  1. Replanteja els teus sentiments

Sovint, la inseguretat pot consumir-nos, però és important aprendre a com manejar-la i modificar-la en la mesura que sigui possible. Aquesta estratègia no dona resultats a curt termini, però amb el temps, ajuda a abordar situacions d'una manera més positiva i prevenir la síndrome de l'impostor.

 

  1. Celebra els teus propis assoliments.

La millor forma per a combatre aquesta síndrome és anar de front. Compartint el que has realitzat amb èxit amb el teu entorn. Podent així, ser més conscient que tot el teu esforç ha valgut la pena.

 

  1. Comparteix com et sents

Com hem comentat anteriorment, aquesta síndrome el pateixen moltes persones, encara que genera un sentiment que aïlla. Per tant, la pròxima vegada que et sentis així, intenta compartir aquests sentiments amb una altra persona, ja que és possible que trobis a algú que també hagi experimentat la Síndrome de l'Impostor

Compartir

Demana la teva cita

Posem a la vostra disposició assessorament psicològic puntual per via telefònica, presencial o online. Pots omplir el següent formulari, el qual és totalment confidencial i serà dirigit a un professional del nostre equip.

En compliment del deure informar als interessats de les circumstàncies i condicions del tractament de les seves dades i dels drets que li assisteixen, posem a la seva disposició la següent informació.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

RESPONSABLE DEL TRACTAMENT

Responsable: María Isabel Roldan Andrade - CIF: 38090658J Dir. Postal: C/ Vila I Vila Nº 31-33 Bajos, 08004 Barcelona

FINALITAT

Gestionar la seva consulta/petició i donar una resposta a la mateixa.

LEGITIMACIÓ

El seu consentiment

DESTINATARIS

Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en els quals existeixi una obligació legal o comunicació necessària per donar contestació a la seva consulta.

DRETS

Pot exercir els seus Drets a accedir, rectificar, oposar-se, limitar, portar i suprimir les dades davant el responsable del tractament; a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).

INFORMACIÓ ADDICIONAL

Pot consultar la informació addicional sobre el tractament de les seves dades personals aquí.

C/ Vila i Vilà, 31-33, 08004 - Barcelona      Ubicació i horaris