Notícies

Els beneficis de la meditació

Aurora Parera Ferrer
23-10-2017 00:00
Els beneficis de la meditació

Mindfulness és una paraula anglesa utilitzada per traduir Sati, un terme del idioma Pali amb el que van ser escrits els textos budistes originaris que denoten consciència, atenció i record. En castellà aquest terme es tradueix com Atenció Plena o Consciència Plena. Aquesta pràctica budista fa més de 2500 anys que es practica a orient. Tanmateix, farà unes dècades que s'ha portat cap a occident gràcies a les trobades del Dalai Lama amb els científics i els seus estudis que han pogut investigar com la meditació fa canvis o modificacions estructurals al cervell. Kabat Zinn i Richard Davison són dues de les persones que han contribuït a la difusió de l'Atenció Plena pel món occidental amb les seves investigacions científiques.

El Mindfulness ens permet aprendre a relacionar-nos de forma directa amb allò que ens està passant a la nostra vida, aquí i ara. El terme Mindfulness, s’utilitza tant per un constructe teòric com per a una pràctica pel desenvolupament de l’Atenció Plena en la nostre vida i per a un procés psicològic (Punset, 2014). Aquest tipus de meditació consisteix en centrar l’atenció en un sol objecte. Normalment aquest objecte es tracta de la respiració. Una vegada enfocada l’atenció en aquest punt, tractem d’observar les nostres sensacions, sentiments i idees en el moment present sense jutjar-les, deixant-les que passin (Kabat-Zinn, 2011).

El Mindfulness és un tipus de meditació i el que es busca és trencar amb les conductes automàtiques per posar consciència i atenció amb allò que estem fent. És un mètode per tranquil·litzar la ment i el seu objecte d'estudi és qualsevol cosa que ens passi en el present (sensacions, emocions, idees o conductes) (Punset, 2014).
 

Beneficis de la meditació

  1. Baixar les revolucions: La meditació t'ajuda a calmar-te. El nostre dia a dia anem molt accelerats i fem mil coses al moment i això provoca que els problemes per estrès cada vegada siguin més presents a la nostre societat.

  2. Augmenta la teva felicitat: A la Universitat de Wisconsin-Madison es van fer diferents estudis científics sobre la meditació per descobrir els seus beneficis. En un d'ells es va demostrar com la meditació augmenta l'activitat cerebral en el lòbul frontal esquerre, cosa que ens indica que la felicitat de les persones que meditaven era major (Brunette, L., 2003).

  3. Augmenta l'atenció i redueix l'ansietat: En la mateixa universitat, en un estudi amb més de 50 persones, es va descobrir com la meditació baixava els nivells d'ansietat i augmentava l'atenció. Actualment, tenim molts problemes per mantenir una atenció sostinguda ja que estem rodejats de molts estímuls com poden ser les noves tecnologies. Quan temps fa que no dines sense mirar el mòbil o la televisió? Quan temps fa que no treballes sense estar pendent del mòbil? I quan temps fa que no llegeixes un llibre sense estar pendent de si t'arriba un correu electrònic o un missatge?

  4. Millora el sistema immunològic i et fa ser més positiu: En una investigació en el MIT, el doctor Jon Kabat-Zin, va descobrir com el sistema immune dels participants en un estudi sobre meditació va millorar notablement, així com la part del cervell associada a les emocions positives.

  5. Canviarà l'estructura del teu cervell: En els últims anys s'ha parlat de la plasticitat del cervell, de la nostra capacitat per poder ''reconnectar'' el nostre cervell i per tant, la nostre actitud, creences i formes de relacionar-nos amb el món. Mitjançant la meditació contribuïm a desenvolupar àrees del cervell que d'altre manera haguessin estat adormides. Sara Lazar, PhD, del Programa d’Investigació de Psiquiatria MGH Neuroimatge, diu que la pràctica de la meditació també proporciona beneficis cognitius i psicològics que persisteixen durant tot el dia (Britta K. & at. 2011).

Ara et toca a tu!

No va d'edats, de professions o de situacions familiars, tots i totes podem trobar un moment per meditar. És hora de posar-s'hi. Us deixo el link de la xerrada de la Dra. Sara Lazar que parla com la meditació pot canviar el nostre cervell, en el programa TED.

Bibliografia

•Brunette, L. (2003). Meditacion produces positive changes in the brain. Octubre 19, 2017, News. University of Wisconin-Madison. Sitio web: http://news.wisc.edu/meditation-produces-positive-changes-in-the-brain/

•Britta K. Hölzel, James Carmody, Mark Vangel, Christina Congleton, Sita M. Yerramsetti, Tim Gard, Sara W. Lazar. Mindfulness practice leads to increases in regional brain gray matter density. Psychiatry Research: Neuroimaging, 2011; 191 (1): 36 DOI: 10.1016/j.pscychresns.2010.08.006

•Punset, E. (2014). Atención Plena. Abril 19, 2016, de Redes para la ciencia. Sitio web: http://www.eduardpunset.es/22139/general/atencion-plena

Compartir

Demana la teva cita

Posem a la vostra disposició assessorament psicològic puntual per via telefònica, presencial o online. Pots omplir el següent formulari, el qual és totalment confidencial i serà dirigit a un professional del nostre equip.

En compliment del deure informar als interessats de les circumstàncies i condicions del tractament de les seves dades i dels drets que li assisteixen, posem a la seva disposició la següent informació.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

RESPONSABLE DEL TRACTAMENT

Responsable: María Isabel Roldan Andrade - CIF: 38090658J Dir. Postal: C/ Vila I Vila Nº 31-33 Bajos, 08004 Barcelona

FINALITAT

Gestionar la seva consulta/petició i donar una resposta a la mateixa.

LEGITIMACIÓ

El seu consentiment

DESTINATARIS

Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en els quals existeixi una obligació legal o comunicació necessària per donar contestació a la seva consulta.

DRETS

Pot exercir els seus Drets a accedir, rectificar, oposar-se, limitar, portar i suprimir les dades davant el responsable del tractament; a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).

INFORMACIÓ ADDICIONAL

Pot consultar la informació addicional sobre el tractament de les seves dades personals aquí.

C/ Vila i Vilà, 31-33, 08004 - Barcelona      Ubicació i horaris